Vanille viihtyi Loimaan savilla 2022

Vanille viihtyi Loimaan savilla 2022

Peltosiemen_Vanille_PetriTaimiPetri Taimi viljeli Vanille-mallasohraa Varsinais-Suomessa Loimaan Alastarolla ensimmäistä kertaa kesällä 2022. Mallasohran viljelykokemusta hänelle on kertynyt useiden vuosien ajalta, ja lajikkeita on ollut viljelyssä useita. Mallasohralajikkeeksi valikoitui Vanille yhteistyökumppanin suosituksesta. Hän kehui Vanillen olevan lujakortinen lajike ja kestävän hyvin molemmilla tiloilla käytössä olevaa kananlantaa.

– Tällaisessa voimaperäisessä viljelyssä, jossa on mahdollisuus käyttää lantaa, tulee lajikkeen korren olla vahva. Muuten tulee ongelmia, Taimi kuvailee.

Mainiot lähtökohdat suurelle sadolle

Taimilla oli Vanillea 50 hehtaarin alalla savimaalla, jonka kasvukunto on hyvällä tasolla muun muassa tehtyjen salaojakunnostusten ja kalkitusten sekä lannan käytön myötä. Myös viljelykierrossa oleva syysruis kuohkeuttaa juurillaan savimaata. Vanille kylvettiin 11–16. toukokuuta kuudelle lohkolle sertifioidulla siemenellä, jonka toimitti Junttilan Tila Oy. Tehdyt panostukset sekä sopiva noin 140 mm sadanta antoivat aihetta odottaa jopa yli seitsemän tonnin Vanille-satoa.

– Olosuhteet olivat sadannan puolesta hyvinkin otolliset. Kylvön jälkeen ei hetkeen tullut sateita, mutta noin varhaisessa vaiheessa toukokuuta maassa riitti hyvin kosteutta. Juhannustienoon hellejakso näkyy sadantakuvaajassa kuiluna. Tähän täytyy olla todella tyytyväinen, sillä niitäkin paikkoja on, joissa sadetta saatiin aivan liian vähän, sanoo Taimi.

Multavammilla savilla muokkauksena oli syyskyntö sekä joustopiikkiäestys keväällä. Jäykemmät savet oli kultivoitu syksyllä ja äestetty keväällä. Kylvön yhteydessä Vanille sai typpeä ympäristötuen salliman maksimimäärän. Kasvinsuojelutoimenpiteinä olivat rikka- ja tautiaineruiskutus sekä kasvunsäädekäsittely kahdesti. Lisäksi kasvusto sai mangaanilisän.

– Mallasohran viljely ja kananlannan käyttö on haastava yhtälö. Lanta luovuttaa typpeä sopivissa kosteusolosuhteissa ja valkuainen nousee helposti, vaikka satotaso olisi korkea. Vanillen valkuaispitoisuuden pitäisi jalostajan mukaan olla alhainen ja hyvin hallittavissa, sanoo Taimi.

Maltaaksi Viking Maltille

Vanillen puinti aloitettiin 23. elokuuta. Taimilla oli suora sopimus Viking Maltille, jonne valkuaisraja on 11,5 %. Vanille-erien valkuaispitoisuudet esinäytteissä olivat 11,6–11,9 %. Syyskuun alussa Viking Maltilta tuli tieto Vanillen hyväksymisestä maltaaksi, vaikka valkuaisrajat hieman ylittyivät. Taimi oli viljelijäkollegoidensa kanssa tehnyt saman suuntaisia huomioita jonkin verran koholla olleista valkuaispitoisuuksista.

– Myös muilla viljelijöillä ja muilla mallasohralajikkeilla on tällä alueella ollut korkeahkoja valkuaisia. Kananlantaa käyttävillä on todennäköisesti käynyt niin, että parina edellisenä kuivana vuotena typpeä on varastoitunut maahan ja nyt se sieltä on sateiden myötä liuennut kasvien käyttöön, Taimi pohtii.

Lakoa ei – ehkä odotetustikin – esiintynyt lainkaan. Lujan korren lisäksi Vanillen parhaita puolia ovat Taimin mielestä kyky tuottaa tasakokoisia, komeita jyviä.

– Neloslajitteen määrä näytteissä näytti nollaa ja täysjyväprosentit olivat yli 96 %. Yhden näytteen yli 2,5 mm seulonta oli 98,5 % ja se on todella upea lukema! Olen lajikkeeseen erittäin tyytyväinen tämän kesän perusteella, summaa Taimi.

Teksti ja kuva: Riikka Susi

Tutustu tarkemmin Vanillen lajikeominaisuuksiin täällä

Katso Vanillen saatavuus alta:

Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type
Filter by Tags
Akela
Altaswede
Alvari
Amba
Anniina
arvika
Aurora
Balin
Benny
Cebra
creno
Dorothy
Drago
Ebena
Eifel
Fandaga
Frida
Gondolin
grindstad
Harbinger
Harmony
Helmi
Huia
Huima
Hungvillosa
Hykor
Iceman
Inkeri
Jaarli
Karolina
Kora
Leijona
Lemnos
Louhi
Luomu
Luukas
Marco Polo
Meroa
Monimuotoisuuspelto -seokset
Niklas
Nuutti
Perttu
Pikalaidunseos
Plato
quarna
Rehukaali
Riikka
Saija
sampo
Sandy
Solar
SW Hebe
SW Minto
SW Nexus
SW Yngve
Synthia
Tenho
Toria
Vanille
Vertti
Viherlannoitusseos
vire