KontuBOR – kotimainen härkäpapu

Kotimaista valkuaista KontuBOR härkäpapu

• Härkäpavuksi kohtalaisen aikainen
• Ei yleensä lakoonnu
• Valkuaista n. 30 %

Kasvuaika

Kontu on ollut virallisissa lajikekokeissa (MTT) vuosina 1995-96, jolloin sen kasvuaika on oli keskimäärin 114 päivää

Sato

Kontun satotason on noin 3500-4000 kg/ha. Se on selvästi satoisampi kuin Ukko-lajike.

Varsi

Varsi on jäykkä ja lakoontuminen harvinaista. Kasvuston korkeus on 80 – 90 cm.

Taudinkestävyys

Kontun harmaahomeen- ja lehtilaikunkestävyys on melko hyvä.

Sadon laatu ja käyttötarkoitus

Kontun tuhannen siemenen paino on ollut kokeissa keskimäärin 340 g. Siementen väri on valkoinen, mutta se muuttuu pitkään varastoituna ruskeaksi. Valkuaispitoisuus on 27 – 30 prosenttia. Härkäpapua käytetään nautakarjan sekä sikojen ruokintaan.

Viljely- ja maalajisuositus

Suositellaan viljelyvyöhykkeille I-II. Aikainen kylvö on tarpeen tuleentumisen varmentamiseksi. Härkäpavun viljely onnistuu hyvin kauran kanssa seosviljelynä, seokseen 70 kg kauraa ja 160 kg papua hehtaaria kohden. Härkäpapu viihtyy parhaiten kivennäismailla. Kovilla savi- ja hiesumailla on paikallaan antaa starttityppeä 30 – 40 kg/ha. Muuten typpilannoitusta ei tarvita, koska biologinen typensidonta on voimakasta. Kali- ja fosforilannoitustarve on samanlainen kuin rehuviljoilla. Härkäpapu on hyvä typensitoja luomuviljelyssä.

wdt_ID Lajike Sato (kg/ha) Sato (kg/ha) Suhdeluku Kasvuaika (vrk) Lämpö-summa Lako (%) Pituus (cm) Tsp (g) Valkuainen (%) Valkuaissato (kg/ha)
38 SAMPO 3286 100 100 1073 34 86 291 34,0 950
39 LOUHI 3649 111 106 1125 35 90 398 31,0 986
40 KONTU 3395 103 106 1125 46 91 333 32,0 925