Sertori – kevätvehnä

Laadukas kevätvehnälajike Sertori

• Kasvuajaltaan keskimääräisiä vehniä hiukan myöhäisempi
• Erittäin lujakortinen
• Laatuominaisuudet huippuluokkaa
• Vihneellinen vehnälajike

Kasvuaika

Sertori on kasvuajaltaan kuten Amaretto. Päätyypin kevätvehnälajikkeet ovat 2-3 päivää Sertoria aikaisempia. Epos on Sertoria n. 1 päivän myöhäisempi lajike

Sato

Sertorin satotaso on samaa luokkaa, kuin eniten viljellyillä päätyypin lajikkeilla. Se on tuottanut hyviä satoja I-viljelyvyöhykkeellä, minne se kasvuaika huomioiden parhaiten sopiikin. Sertori ei kilpaile suurimman sadon tuottavan vehnälajikkeen paikasta, sen kilpailukyky tulee esiin laatuominaisuuksissa.

Korsi

Sertori on erittäin lujakortinen ja korreltaan lyhyehkö lajike.

Taudinkestävyys

Sertori on taudinkestävyydeltään erinomainen lajike. Siinä on esiintynyt härmää varsin vähän. Ruskolaikun kestävyydessä se on lajikkeiston paras ja pistelaikun kestävyydessä se sijoittuu kolmen kärkeen. Keltaruostetta ei Sertorissa ole havaittu. Kun tarkastellaan lehtilaikkutautien esiintymistä yhteensä, on Sertori lajikkeiston paras.

Sadon laatu

Laatuominaisuuksissa Sertori nousee omaan sarjaansa. Sen jyvä on suuri ja hehtolitran paino on erityisen korkea – selkeästi lajikkeiston korkein. Valkuaispitoisuus on myös korkea, selvästi korkeampi kuin tämän kasvuaikaluokan lajikkeilla on totuttu näkemään. Sakolukuominaisuudet ovat nekin erinomaiset, sakoluku on varsin korkea eikä se juurikaan laske sadonkorjuun myöhästyessä. Sertori on laatulajike, se tulee samalta jalostajalta (sveitsiläinen DSP) kuin Quarna.

Käyttötarkoitus

Sertori on myllyvehnä.

Viljely- ja maalajisuositus

Sertori sopii hyvin I-vyöhykkeelle ja II-vyöhykkeen edullisille lohkoille. Koetulokset ovat savimailta ja liejusavilta. Sertori menestyy molemmilla, mutta liejusavilla sen satoero kaikkein satoisimpiin lajikkeisiin nähden on jäänyt pienemmäksi. Sertori on vihneellinen lajike. Vihneiden hyötynä pidetään sitä, että kasvi yhteyttää vihneillään mahdollisimman pitkään tuleentumisen edetessä, näin jyvä täyttyy hyvin.

wpDataTable with provided ID not found!

Saatavilla seuraavilta pakkaamoilta:


Anttila Aarne
Hinnerjoentie 774, 27230 Lappi

Kultajyvä Oy, Heikki Karjalainen
Hakkotie 80, 14300 Renko

Rytkölän tila, Juha Rytkönen
Sysmänrannantie 141, 77460 Maavesi