AkseliBOR – aikainen kaura

Aikainen kaura AkseliBOR

• Aikainen
• Erittäin lujakortinen
• Erittäin taudinkestävä

Kasvuaika

Akseli on aikainen kaura, kasvuajaltaan se on Niklas lajiketta hieman myöhäisempi, mutta Peppiä aikaisempi. Akselin kasvuaika on sama kuin vanhalla Veli-kauralla.

Sato

Akseli on kasvuaikaluokassaan hyvä sadontuottaja. Paljon viljelty Belinda on Akseliin nähden 7 % satoisampi, mutta on sitä reilusti yli viikon myöhäisempi. Satoero Peppiin, Venlaan ja Eemeliin on n. 10 % Akselin hyväksi.

Korsi

Akselin avainominaisuuksiin kuuluu erittäin luja korsi. Akselin korsi on hieman pidempi kuin Eemelin ja Pepin korsi.

Taudinkestävyys

Akselin laatua varmistaa hyvä taudinkestävyys. Se on lehtilaikun kestävyydeltään selvästi aikaisten kaurojen ykkönen. Siemenen peittaus ja tautientorjuntaruiskutus ovat tarpeen, jos kauraa viljellään yksipuolisesti ja etenkin suorakylvössä.

Sadon laatu

Akselin sadon laatu on erinomainen. Hehtolitrapainollaan se pääsee kauppalajikkeiston kakkospaikalle Pepin jälkeen. Akselin rasvapitoisuus on niin ikään lajikkeiston huippua. Valkuaispitoisuus on satotasoon nähden erinomainen. Akselin kuoripitoisuus on uusien kauralajikkeiden joukossa alhainen, Pepin tasoa. Jyvä on pienehkö ja valkokuorinen.

Käyttötarkoitus

Akselin sato soveltuu erittäin hyvin kotoiseen ja teolliseen rehukäyttöön. Valkuaispitoisuudeltaan se on 13,4 % eli kaurojen kärkikastia.

Viljely- ja maalajisuositus

Akseli soveltuu viljelyyn kaikille maalajeille koko kauranviljelyalueelle. Lujan kortensa ansiosta Akseli menestyy kauran päätuotantoalueen multavilla ja eloperäisillä mailla erinomaisesti. Hyvin rehevissä kasvustoissa kasvunsääteen käyttö varmistaa hyvälaatuisen sadon.

wpDataTable with provided ID not found!